piątek, 18 grudnia 2015

Sydney

Sydney to największe i niewątpliwie najpiękniejsze miasto Australii, powstało w 1788 roku i było pierwszym siedliskiem aborygeńskiej ludności. Jest stolicą stanu Nowa Południowa Walia, położone jest nad morzem Tasmana. Miasto liczy 3,7 mln. mieszkańców, charakteryzuje się wysoko rozwiniętym centrum przemysłowym (dwie rafinerie ropy naftowej), handlowym, transportowym i kulturalnym. Klimat w tym mieście jest dosyć ciepły, średnia temperatura wynosi ok. 18 °C i w przeciwieństwie do naszego kraju najcieplejszymi miesiącami są styczeń i luty a najzimniejszym lipiec. Sydney wyróżnia się ogromną liczbą atrakcji turystycznych, które uświetnią każdą wycieczkę i podróż do tego miasta.

Lot Seul-Sydney i nocleg
Wybrałyśmy lot Air China. Potrwa on 17h z przesiadką w Pekinie. Zapłacimy za to 6700 zł. Noce spędzimy w Cambridge Hotel Sydney w cenie 700zł/ 2 noce/os.

Turystyka
Najbardziej rozpoznawalnym budynkiem jak i symbolem miasta jest Sydney Opera House, której budowa trwała aż 16 lat, a koszt wyniósł ponad 100 milionów dolarów. Na jej scenie występowały takie gwiazdy jak: Barbra Stresiand, Celine dion, Luciano Pavarotti czy Helena Vondrackowa.



Podczas zwiedzania nie można pominąć zoo Toronga gdzie możemy zobaczyć zwierzęta z których słynie Australia m.in. misie koala i kangury, emu, żyrafy oraz wiele innych ponieważ zoo na swoim obszarze posiada ponad 2600 gatunków zwierząt i jeszcze więcej gatunków egzotycznych roślin.


Jeśli ktoś lubi obcować z natura to oprócz zwiedzania zoo, nie może ominąć wycieczki do Aquarium, w którym możemy podziwiać najróżniejsze gatunki ryb, pingwinów oraz podwodnych drapieżników od których oddziela nas tylko szyba.

Sydney może również poszczycić się przepięknymi, czystymi plażami, z których najpopularniejszą i zarazem najbardziej zatłoczoną jest Bondi Beach, co w języku aborygeńskim znaczy: „hałas który wywołują fale”, odbywają się tutaj również różnego rodzaju imprezy kulturalne.



Gastronomia
Tradycyjna kuchnia Australijczyków bazowała na angielskich potrawach przywiezionych do Australii przez emigrantów i zesłańców z Anglii. Tę niezbyt wyrafinowaną kuchnię zdominowały: niedzielna pieczeń, kotlety z kością z rusztu i inne potrawy z mięsa podawane najczęściej z warzywami (potocznie zwanymi three veg – „trzy warzywa”) takimi jak ziemniaki, marchewka, groszek czy fasola (w większości przypadków podawanych w typowy dla Anglików sposób – miękkie i długo gotowane). Jednak w czasie ostatnich trzydziestu lat w kuchni australijskiej zaszły duże zmiany związane głównie z australijską polityką wielokulturowości i otwarciem Australii na przybyszów z zewnątrz.








Koszty
700zł (hotel) + 6700zł (lot) + 175zł (Aquarium – combo ticket) + 135zł (zoo Toronga) + 250zł (opera) + 240zł (jedzenie) +100zł (wydatki dodatkowe) = 8300zł

Źródła
booking.com
podrozniccy.pl
getyourguide.com
tripadvisor.pl
wikipedia.pl
careerbreak.pl

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz